MTA LABORATORY
MTA LABORATORY
MTA LABORATORY
MTA LABORATORY
MTA LABORATORY
MTA LABORATORY
MTA LABORATORY
MTA LABORATORY
MTA LABORATORY
MTA LABORATORY
MTA LABORATORY

MTA LABORATORY

GENNAIO 2013, CODOGNO (LODI) (ITALY)

A new environment for research: the MTA laboratory

To create a "research landscape": this is the idea behind the project of architect Nicola Tommaso Bettini for the new MTA Research Centre, a leader in the manufacture of electronic and electro-mechanical components for the Automotive, Off-Highway and Race market.
The Company`s need for new operative and representative facilities has translated into a project whose design is sure to make an immediate impact and to impress the viewer. In Codogno, inside the building that hosts the Italian parent of the Group, a surface of 1,600 sq. meters has been transformed into a new environment for employees and their work.
The functional complexity of the new research centre is balanced by maximum engineering flexibility. A "randomized" distribution of space in the plan view and unbridled creative freedom that is only apparently pointless, give life to a spatial configuration which, when closely examined, reveals remarkable precision and orderliness.
Research activities are separately arranged according to their ramification and to how they functionally interact. When fit into the context of the former building, the newly designed spaces are a harmonious continuum that blends in with the structures, a workplace that moulds shape thanks to the varying height and proportion of the rooms. Though each has its own allocation, it is clear that combined, they are elements of one grand designer project: different elements of one same "landscape".
Diamond by Sinetica, a light system with a minimalist design, has been chosen for the administrative offices, single and open space, and the meeting rooms. Diamond`s structural versatility, which nicely agrees with the concept of flexibility at the core of the project, has made it possible to significantly customize the product, by adding a lighting system to the structure that shines in indirect light toward the ceiling.